Hur förankrar man våra växthus?

Man förankrar våra växthus genom att gräva ner plastfolien. Det är ett enkelt, billigt och väldigt smart sätt att lösa några problem på en och samma gång.  Tack vare att folien enkelt tas ner för vintern behöver man inte oroa sig för snöskador eller vinterstormar. Utan folien på fastnar inte snö på konstruktionen och vinden blåser rakt igenom. Vinterbekymmer – lösta på billigt sätt.

Däremot på våren, sommaren och hösten vill man ha skydd och värme för plantorna – då är folien på och skapar förutsättningar för odling av värmeälskande grönsaker som många tomatsorter, paprika eller chili. Den jorden som ligger på plasten längs växthuset väger många, många kilo – du behöver inte oroa dig att växthuset skulle blåsa bort under odlingssäsongen

Dessutom brukar vi använda de två sträckorna med vänd jord till odling av lågväxta bönor som inte har några djupa rotsystem – passar perfekt längs växthusets långsidor! 

 

Här kan du se steg för steg hur man förankrar våra växthus.

Först gräver man ett dike längs växthusets långsidor (inte bredare än bredden på en vanlig spade).

Sedan lägger man det största plastfoliearket över växthusramen och kollar att det ligger jämt fördelat mellan höger och vänster sida. 

Gör det helst en vindfri dag.

Som du ser är folien bredare än växthuset så man har någon extra meter av folie på varje sida. 

Skissen på höger sida är tagen från medföljande instruktion.

 

Nästa steg är att kasta lite jord på folien längs långsidorna– bara några spadtag jord till att börja med (det ska vara tillräckligt mycket så att det blir tungt nog för att kunna justera hur folien ligger men tillräckligt lite så att det blir enkelt att  hantera).

På bilden till höger ser ni Markus justera hur folien ligger. Det ska vara tajt.

 

Sedan kastar man mer jord på folien och sträcker den först ordentligt och jämnt längs den ena långsidan.  

Efter det går man till den andra sidan och där drar i folien först ”ifrån växthuset” – då sträcker den på sig fint över ramens båge och sedan sträcker längs långsidan.

 Det ska vara spänt ordentligt.

Då ligger folien fint utsträckt både på ramen och längst långsidor. I sista steg viker man den resterande biten av folien ner in i diket och kastar på resten av jorden.

 

Så där ser det ut när allting är färdigt. Som sagt – längst långsidor är det perfekt för odling av till exempel lågväxande bönor.

 

Varukorg