När vi startade vårt företag så ville vi lämna ett positiv avtryck, läs mer under Om oss. Vi tycker att odla sin egen mat själv är riktigt bra miljömässigt men det gnagde oss att transporterna av växthus blir långa. Vi exkluderade all flygtransport och valde landtransport som är bättre för klimatet. Nu vill vi ta ett steg till.

Nytt för 2020 är att vi börjar klimatkompensera för transport av våra växthus – från producenten till din dörr. Vi valde att klimatkompensera med företaget Vi-skogen som erbjuder klimatkompensationer som ger dubbel effekt – deras projekt genom trädplantering och hållbara jordbruksmetoder inte bara binder koldioxid men också hjälper människor att ta sig ur fattigdom. Kanonidé tycker vi!

Hittills köpte vi tre ton C02 kompensation, vi får se hur länge det räcker.

Så räknar vi ut transportutsläpp:

En standardlastbil släpper ut 0,89 ton CO2 för transport på 1500 km (ungefärligt avstånd från producenten i Rzeszow i södra Polen, hem till oss, som räkneexempel).  Siffran 0,89 ton CO2 är tagen från Viskogens Klimatkalkylator (välj Företag, Resor, Varutransport). En standardlastbil kan transportera 34 pallar och en pall rymmer 8 styck av våra växthus. 34 x 8 = 272 växthus. Det förstås är under perfekta förhållanden där lastbilen skulle vara maximalt fylld. Det blir aldrig så därför valde vi att använda siffran 100, istället för 272 växthus. Med andra ord om vi använder vårt fall (1500 km) så skulle transport av 100 styck växthus från producenten hem till oss orsaka utsläpp av 0,89 ton CO2. Men vi förstås levererar inte växthus bara till vår by utan till kunder i hela Sverige. Transport av våra växthus blir förstås ibland kortare och ibland längre av 1500 km.

Om vi räknar om igen så orsakar transport av ett växthus utsläpp på 0,0000059333 ton CO2 per km (0,89 ton CO2/100 växthus/1500 km).

De verkliga transporterna blir aldrig så som Google Maps beräknar – från fabriken raka vägen till kunden – därför avrundar vi avstånden uppåt och adderar ytterligare 300 km. Under 2021 började vi  skicka växthus med GLS+DB Schenker. Vi var omedvetna om att alla paket i detta fall först åker till en stor hub i Tyskland (Neuenstein), därför adderar vi totalt 800 km för de försändelserna.

För att beräkna utsläpp av transport av ditt växthus så kollar vi först avstånd mellan fabriken i Polen och ditt postnummer, sedan adderar vi 300 alternativt 800 km och multiplicerar den totala transportlängden i km med 0,0000059333 ton CO2 per km och växthus.

Vi köpte än så länge klimatkompensation för 3 ton C02, vi kommer se hur länge det räcker. Under säsongen  fyller vi på lista med beställningar. På detta sätt kommer du kunna hitta din beställning för att kunna se att transport av ditt växthus blev klimatkompenserad. När vi når 3 ton CO2 så köper vi mer klimatkompensation.

Hittills har transport av våra växthus (från början på 2020 då vi började klimatkompensera) orsakat utsläpp av 0,75 ton CO2.

Vi har köpt klimatkompensation av 3 ton CO2 därför har vi fortfarande lite ”till godo”.

Varukorg