Välkommna till vår odlingsblogg

Är du intresserad av ett specifikt moment i odlingen? Kolla våra länkar:
  1. Förodling, så frö: förodling 2020
  2. Förodling, omplantering: omplantering 2018
  3. Utplantering: utplantering 2019
  4. Tjuva och stödja plantorna: tjuvning 2018
  5. Gödsling: gödsling 2020

2022/04/23 Förodlingen är i full gång.

Nu har vi fixat till ytterligare ett odlingsbord. Vid olika tidpunkter sådde vi frön av lök, paprika, tomat, gurka, grönkål, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, kålrabbi, fänkål, pumpa, och zucchini. Nu är det kväll, men  plantorna får ingen vila än. 

Samtidigt ute – ”bryter vi” ny odlingsmark – vi förvandlar ytterligare en bit av gräsmatta till odlingsland 🙂

2022/04/16 Förodlingen pågår

Nu är det trångt under den lilla odlingslampan, vi kommer snart behöva omorganisera så att tomatplantorna hamnar på annat bord under en större odlingslampa. Den lilla lampan kommer lysa för andra små plantor.

2022/03/19 Vi samlar äggskal

Nu börjar vi samla alla äggskal – de ska vi krossa i små bitar (det går lätt när de har torkat ordentligt) och blanda med jorden vid utplantering av tomatplanorna. Tomater behöver kalcium och har de inte tillgång till det så kan de drabbas av pistillröta.

2021/12/04 Första snö, men vi äter fortfarande våra egna tomater 🙂

När man förvarar omogna tomater mörkt och kallt så mognar de långsamt och man ”förlänger säsongen” med egna tomater fram till december.

2021/10/09 Idag plockar vi ner alla våra tomater

Nu i början på oktober börjar det vara för kallt och vi är rädda för frost som skulle förstöra våra tomater. Därför plockar vi ner alla tomater idag. Vi kommer förvara de kallt och mörkt i brödlådor som vi får från mataffärer. På detta sättet äter vi egna tomater fram till november/december.

2021/09/25 Vår skörd av pumpa

 

Inte dåligt, 21 pumpor blev det i år. Vi kommer äta pumpa soppa, rostad pumpa och vem vet, kanske pumpkin pie också :).
Pumpa tål förvaring otroligt bra så vi kommer äta dessa pumpor fram till april nästa år. Mycket mat är det.

2021/09/24 Så här ser det ut idag i ett av våra växthus

 

Nu är snart odlingssäsongen slut, men skörden är stor fortfarande.

2021/09/11 Vilken fin kvist med tomater

 

Det är vintertomat Grappoli d’Inverno – helt ny för oss. Vi gillar att de ska tåla förvaringen bättre än andra sorter, men tyvärr smaken är inte lika god som på våra favoriter – Stupice och Brandywine.

2021/08/21 Dagens skörd från det andra av våra växthus

Tomater av samma sorter som nedan.

2021/08/21 Dagens skörd från det första av våra växthus

Några olika sorter tomater (Stupice, Brandywine, Yellow Perfection och Grappoli d’Inverno), slanggurka (Sonja), gul squash (Soleil F1) och grön squash (Diamant F1) och långbönor (Metro) – nyhet för oss för i år.

2021/08/15 Dagens skörd av grönkål 

Oj vad grönkål producerar mycket mat. Nackdel med grönkål, så som med alla andra kålsorter, är evig kamp med kålfjärilar och deras glupska larver… Vi planerade att bygga ram och skydda våra kålplantor med kålnät, men det blev inte så, istället gick vi och plockade bort, och plockade bort och plockade bort larver. 

2021/08/01 Dagens skörd av brytbönor 

Brytbönorna odlar vi förstås i odlingslandet, inte i växthuset. Vi tänkte visa hur vi gör för att ta till vara av den stora skörden. Kika gärna här för att se hur vi gör steg för steg för att frysa dom.

2021/07/31 Dagens skörd från våra växthus

Nu mumsar vi i oss massor av egna tomater och gurkor varje dag.

2021/07/25 Det växer så det knackar 

Dessa två slanggurkor är färdiga – de ska vi mumsa i oss idag 🙂

2021/07/25 Vi älskar att våra i våra växthus

Vår yngsta sön Erik mumsar i sig tomater. 

2021/07/24 Vi var borta några dagar…

Så här mycket grön och gul zucchini, gurka och tomater fick vi skörda idag efter några dagar som vi var bortresta…

Det betyder att vi kommer koka zucchini-lök-tomat-paprika röra och konservera den i burkar.  På detta sättet kommer vi njuta av egen mat under hela vintern. Den zucchiniröran använder vi som bas för bland annat köttfärssås och i olika soppor.

2021/07/17 Så här odlar vi pumpor i år.

Vi ville tipsa alla som har problem med mördarsniglar – odla pumpa hängande! Vi testade i år för första gången och det funkar fantastiskt bra! Dessutom sparar man massor av plats – så vi kunde odla i samma odlingsbädd som pumporna även gräslök, sallad, bladpersilja och spenat. Mycket smart. Vi byggde ställningen så att man kan flytta den – så nästa år kommer vi odla pumpa på annat ställe.

2021/07/17 Nu äter vi några egna tomater varje dag.

Nu har tomatskörden kommit igång ordentligt och vi njuter av egna solmogna tomater varje dag.

 

2021/07/10 Så här odlar vi längst växthusväggarna

Ingen plats blir oanvänd. Man gräver ner folie för att förankra våra växthus – då vinner man jord att odla i :). Dessutom regnvatten  från halva växthusytan!

Vi avgränsar den biten med planka och så har vi en odlingsbädd 🙂 Vi sticker pinnar i marken för att hålla plankan på plats. Enkelt och mycket flexibelt sätt att skapa odlingsbäddar.

2021/07/03 Egna gurkor från våra växthus

Skördetiden har börjat. Egna gurkor av sorten Sonja (slanggurka) och Northern Pickling (kortare). Slanggurka äter vi färsk, medan Northern Pickling använder vi för att göra syrade gurkor. Vi har skördat också några tomater, men det är inte så många som är mogna än så länge.

Vår odling grönsaker och kryddor

2021/06/20 Vår odling i år

Fyra sorter tomater, två sorter gurkor, två sorter zucchini, två sorter gröna ärtor, fem sorter bönor, pumpa, paprika, broccoli, grönkål, spenat, gul-lök, mix av olika: rödbetor, sallader och rädisor, samt lite kryddor: gräslök, dill, persilja.

Vi är lång ifrån att vara självförsörjande på grönsaker men en bit på väg 🙂

2021/06/19 Så här ser det ut idag i vårt växthus.

Vissa plantor trampar fortfarande på plats och vänjer sig vid att vara utplanterade, medan andra har redan förstått och växer så det knackar. Kolla gärna vårt inlägg om hur vi tjuvar och stödjer våra plantor.

Tidigare år hade vi inte något gödsling och bevattningsschema utan vattnade när det var torrt och gödslade när det kändes att det var dags. I år försöker vi vara lite mer organiserade. Efter utplantering väntade vi en vecka innan andra vattning och två veckor innan första gödsling (den 6 juni). Nu i fortsättningen tänker vi gödsla varannan vecka med nässel-vallört vatten.

2021/06/13 Små tomater syns till

Det känns att i år är vi lite sena med hur tomaternam utvecklas, kanske på grund av den kalla våren. Vi orkade inte i år att bära våra plantor in och ut för att avhärda dem utan lämnade dem i växthusen även de kalla nätterna. Förmodligen betalar vi för den latheten med långsammare utveckling.

Pollinering i växthuset

2021/06/06 En riktig hjälte i vårt växthus

Här fångade vi på bild en riktig hjälte som kommer på besök! Tack alla humlor, vilda bin och andra flygande småvänner som hjälper till med pollineringen! Tänk att i vissa delar av världen behöver man pollinera för hand! Men även i Sverige är situationen dålig för många av dem – av ca 270 arter vildbin är en tredjedel rödlistade, det betyder att de är på väg att försvinna!

Man kan hjälpa de små hjältarna! Vi klipper inte stora delar av vår gräsmatta, lämnar större tussar med blommor även på den klippta delen, vi sådde ängsblomblandning på flera ställen, har hängt några bihotell i vår trädgård för att hjälpa och locka pollinerare. Förstås så odlar vi också utan bekämpningsmedel och köper stor del ekologisk mat.

Nässelvatten till gödsling i växthuset

2021/05/23 Dags att göra lite göning

Nässelvatten är kanongödning! Och enkelt att göra också! Fyll en hink med nässlor (vi blandar också med vallört), häll på vatten, sätt lock på, blanda lite då och då och efter ca två veckor har du koncentrerad gödning. Sedan när du vill gödsla dina plantor kan du använda en del nässelvatten och 10 delar vatten så blir det inte för starkt.

Hmmm, man kanske skulle nämna att det luktar inte blommor, men med lock på är det inte så farligt.

Plantering i växthuset 2021

2021/05/22 Nu planterar vi ut våra plantor

Och det är kaos i år! Tre barn och två hundar vill vara med i växthuset, springer, busar eller vägrar att flytta på sig! Det är ett mirakel om allt hamnar på sin plats. Men roligt har vi! 🙂

Vill du läsa mer om hur vi planterar kolla vårt inlägg från 2019 om utplantering.

2021/05/05 Efter omplantering tog plantorna över

Det blev verkligen trångt efter omplanteringen. Förra året frågade vi vår elektriker om han inte hade några överblivna armaturer för lysrör och det hade han, på detta sättet skaffade vi billigt ytterligare två odlingslampor. Idag spikade vi ihop en enkel ställning för vår ”lilla” odlingslampa från Nelson Garden. Det passade också bra att ställa plantor ovan på den 🙂

Med tanke på att det är rätt kall vår så kommer det se ut så här kanske i 3-4 veckor till. Något kommer vi kunna plantera ut, men då kommer vi förodla annat. Trångt blir det 🙂

2021/04/25 Allting växer så fort!

Det börjar bli trångt på vårt odlingsbord. Nästa helg kommer vi omplantera tomatplantor för andra gången. Då kommer vi behöva ett till odlingsbord (vi använder bara en skiva som ligger på två byggbockar – enkelt att ta fram och plocka undan).

2021/04/18 Våra små omplanterade plantor växter.

Dessutom började vi förodla annat – zucchini, pumpa, gröna ärtor, bondbönor, brocckoli, grönkål, sallad. Vi använder återvunna förpackningar efter godis som affärerna gärna delar med sig. Funkar jättebra.

2021/04/11 Plantorna är omplanterade och vi ska äta pumpasoppa

Nu fick våra tomat-, paprika- och bönplantor mer plats att växa på sig. Som ni ser använder vi återvunna mjölkpaket som vi samlar på oss under åren. Vill du se hur vi omplanterar – kolla vårt inlägg om omplantering från 2018.

Idag ska vi också äta pumpasoppa från egen odlad pumpa av sorten Long Pie. En fantastisk sort som går att förvara tills nu. Vill du se hur vi gör vår pumpasoppa – klicka här.

2021/04/10 Dags för omplantering 

Nu har våra tomatplantor vuxit och de måste akut omplanteras idag 🙂

Vi har också börjat förodla gurka och långabönor. Fina drivhus tog slut så nu odlar vi i återanvända lådor efter köttfärs (närmast i bilden) och lådor efter vidrovor (längre bort på bilden med långabönor). Den billiga lösningen funkar lika bra som med de köpta drivhusen.

I bakgrunden syns våra två växthus av modell A6.

Förodling innan utplantering till billigt växthus

2021/03/28 Tomatfröna gror

Och tomatfröna gror som tur var i år också! 🙂

Närmast i bilden ser ni små plantor av sorten Stupice, sedan i facket till vänster två plantor av Yellow Perfection i nästa facke rätt många vintertomater Grappoli d’Inverno och i två fack till höger syns inte än några plantor av Brandywine som brukar vara lite sena att gro.

I bakgrunden ser ni paprikaplantor som är väldigt sega i år – trots att vi sådde fröna i mitten av februari är de kvar i drivhuset och behöver inte bli omplanterade än. 

Förodling 2021

2021/03/21 Förodling 2021

Vi förodlar nu igen. Det blir rätt många nya grönsaker för oss i år, bland annat långa bönor som ska odlas i växthuset och vintertomater. Kolla gärna vårt inlägg från förra året för att se hur vi på enkelt och billigt sätt förodlar egna plantor – från frö tills de är redo att bli utplanterade i växthus. För ett tag sedan började vi samla på mjölkkartonger (som vi kommer använda som krukor för våra tomatplanor när det blir dags för omplantering).

På bilden ser ni förodling av våra tomatplantor av sorterna: Stupice, Brandywine, Yellow Perfection och Vintertomat Grappoli d’Inverno. Nästan alla våra frö köper vi från Runåbergs fröer.

2021/02/06 Vintervila igen

Nu vilar vårt odlingsland. Växthusen är utan plastfolie så det är ingen risk att de skadas av snön. Det är så smart att för lite pengar har man en lösning som fungerar även snöiga vintrar som den i år. Och om en vinterstorm kommer är det heller inget problem, vinden blåser rakt genom konstruktionen.

2020/11/15 Dagens skörd – mitt i november!

Så roligt att kunna äta egna tomater så långt in på hösten och vintern! I bakgrunden ser ni våra två älskade A6:or, nu utan folie.

Upplockade tomater från vårt växthus

2020/10/11 Nu är allt nerplockat

Det blev åtta brödlådor fyllda med gröna tomater. De ska nu stå mörkt och svalt och mogna långsamt. På detta sättet kan vi äta egna tomater kanske till och med till jul!

2020/10/10 Idag plockar vi ner alla våra tomater

Nu vill vi inte riskera att en rejäl nattfrost skulle förstöra våra tomater. För ett tag sedan bad vi vår närmaste ICA om att få ta några använda brödlådor – de är perfekta att förvara tomaterna i tills de har mognat. 

Gurkor från vårt växthus

2020/09/13 Idag ska gurkorna syras

Ooo, vad det är gott med syrade gurkor! Och testa att addera rivna syrade gurkor till grönsakssoppa…  det är så fräscht och gott!

Tomater Brandywine från vårt billigt växthus

2020/09/12 Varför odla fula tomater?

Nej, tomater av sorten Brandywine brukar inte vara snygga att titta på. Inte heller enkla att odla kan man nog påstå. Varför odla sådana sorter då? 

Smaken! Smaken är helt oförglömlig, magisk, som hämtad från en saga. Det finns tomater och så finns Brandywine som med sin smak övervinner alla andra, enligt oss förstås. Man kan inte få nog!

2020/08/08 Det här älskar vi…

… när barnen springer på morgonen raka vägen till växthuset, fortfarande i sina pyjamasar och äter frukost-tomater och frukost-gurkor.

Från taket hänger gurkor av sorten Northern Pickling.

2020/07/11 Några ord om gödsling

Tomaterna är rätt krävande grönsaker så är det förstås bra med att gödsla. Läs mer här om hur vi gödslar.

2020/06/20 Snart börjar tomaterna mogna!

Snart är väntan över och man kan frossa i egna tomater igen.

2020/05/17 Första tomaten växer fram!

Idag såg vi den första tomaten som växer bakom blomman. Plantorna är inte utplanterade än, de står i växthuset på dagarna och några nätter men om vi ser att det kan bli frost så tar vi in dem.

2020/05/10 Vi ska odla i två växthus!

Familjen växer, vi ska ha två A6:or! På höger sida ser ni vår gamla A6:a som vi har sedan 2013, i år utökar vi med yttligare en. Idag satte vi plastfolie på den nya och dit flyttade vi direkt våra plantor som  successivt ska avhärdas. På nätterna kommer plantorna tillbaka in inomhus.

2020/04/02 Redan dags för omplantering!

I bakgrunden ser ni att vi flyttade vår A6:a från odlingslandet och ut på gräsmattan. Tack vare detta kan vi bekvämt förbereda jorden inför utplanteringen. Denna detaljen älskar vi!

Som ni ser så förodlar vi väldigt enkelt. Efter första omplantering hamnar små plantor i avklippta mjölkpaket. Kika gärna här att se vår första omplantering för i år.

2020/03/28 Fröna gror

Nu händer det, nu tittar de fram, små plantor som kommer ge oss en skörd i år. Från ett frö blir det många tomater eller paprikor, eller gurkor. Ett mirakel.

Barnen förodlar tomat

2020/03/14 Dags att förodla!

Hittills har vi alltid förodlat på det enklaste sättet, men i år ska vi testa att inkludera enkel växtbelysning, kolla gärna hur ser vår förodling ut i år.

Våra bar i vårt växthus

2020/02/15 Vi ska klimatkompensera!

Vi börjar nu jobbet med att klimatkompensera våra utsläpp, först ska vi kolla på transporter. Vi kommer samarbeta med företaget Vi-skogen som erbjuder klimatkompensationer med dubbel effekt. Läs mer på Klimatkompensation där vi kommer inom kort skriva mer detaljer.

För framtidens skull…

Vårt plastväxthus på vinter

2019/11/02 Vintervila

Nu är det bara att vänta tills nästa års odlingsglädje. Under tiden kan vi njuta av egen mat från vårt skaferi. Det blev rätt många burkar med tomatpure, zuchinii i curry och peperonata. Mycket pumpasoppa blir det också! 🙂

2019/09/14 Dagens skörd från vårt växthus!

Inte dåligt! Så otroligt härligt!

Utplantering i bågväxthus

2019/05/19 Idag ska vi plantera ut våra tomater!

Hemma i Kronoberg var det några kraftiga frostnätter rätt nyligen, därför har vi väntat tills nu med att plantera ut våra tomatplantor. Kolla gärna här hur vi planterar ut.

2018/07/28 Nu är skördetiden verkligen här!

Nu skördar vi massor med tomater, zuccini och de första paprikorna. Fantastiska tider! Här kan du se mer bilder.

2018/06/06 Så tjuvar vi

När plantorna är utplanterade är det ny tid för omtanke – bindning och tjuvning. Det är högväxande tomatsorter som kräver tjuvning. De flesta busktomater behöver man inte tjuva. Köper du frö så står det på fröförpackningen om just den sorten kräver tjuvning, eller inte. Köper du tomatplantor så står det på etiketten. Här kan du se mer detaljer på hur vi gör.

2018/04/15 Dags att ge tomat- och gurkplantor mer plats

Perfekt sätt att varva ner efter födelsedagskalas – omplantering! Nu växte våra små plantor och de behöver mer plats, därför ska de omplanteras från drivhus till lite större krukor.  Se här hur vi gör när vi omplanterar.

Egen mat från vår odling

2018/03/29 Mat från egen odling!

Idag äter vi till lunch vad vi själva har odlat den gångna odlingssäsongen. Varje höst lagar vi en stor gryta med Peperonata – italiensk grönsaksröra – som vi burkar in. Sedan kan vi njuta av egenodlad mat på vintern och våren. Fantastiskt! Läs mer om vår Peperonata!

Egen mat från billigt bågväxthus

2018/02/24 Vi längtar efter odlingssäsong, men njuter av egen mat fortfarande!

Vi kommer också publicera recept på mat från vår växthus och odlingsland. På bilden ser ni zucchini i curry, syrade gurkor, vår variant på italiensk grönsaksröra Peperonata med tomat, paprika, zuccini, lök, vitlök och massor med kryddor samt tomatsoppa och tomatpuré.

Varukorg