2018/04/15 Dags att ge tomat- och gurkplantor mer plats

Omplantering 2018

omplantering innan utplantering till bågväxthus

Eftersom vi sådde paprikafrö först så behövde de omplantering först. Det gjorde vi för ca en vecka sedan och då var det ca två veckor efter sådden (2018/03/24) – bra att veta att ungefär så lång tid efter sådd behöver man plantera om.

På bilden ser ni att paprikaplantor vuxit mycket och behövde mer plats. Har man drivhus med högre lock kan man vänta lite till, men inte för länge – då bli plantorna veka.

omplantering tomater innan utplantering till växthus

Du kan se på bilderna ovan hur vi planterar om. Vi gör det enkelt och billigt och ofta planterar om våra små plantor i använda kaffepappersmuggar eller avklippta mjölkpaket som vi har samlat på oss under året, de funkar jättebra! Om du tycker att det är bökigt kan du förstås köpa små krukor av plast eller keramik. Kom ihåg att även plastkrukor kan man använda många gånger – så spara dem till nästa år!

Som du ser på bilderna så flyttar vi plantor från drivhuset till kruka med en sked, vi tänker det är enklare så. Om det passar dig bättre att bryta jordklumpen från drivhuset i mindre delar med händerna – så funkar det förstås lika bra. Sedan fyller vi krukorna med jord och trycker till jorden lite så att plantorna bli stabilare. Vi brukar plantera om våra paprika och tomat plantor ca två cm lägre än vad de var – då bli de mer robusta (så om en planta var cirka 5 cm hög innan omplantering så blir den cirka 3 cm efteråt)

Färdigt! Omplanterade paprikor tar lite mer plats på vår fönsterbräda.

Tack vare omplanteringen kommer de nu växa på bredden och det är bra!  Annars skulle de bara skjuta upp på höjden och bli veka. Nu blir plantorna snart ”tjocka” och fina 🙂

Glöm inte att markera på de nya krukorna vad som planterades i! Speciellt viktig om du planterar flera sorter av samma grönsak 🙂

Idag är det dags att omplantera våra tomat- och gurkplantor.

Det är också ungefär 2 veckor efter sådd av tomatfrö som små tomatplantor måste omplanteras och ca 1-1,5 vecka för gurkplantor.

Inte alltid lyckas man med att få en sådan fin jordklump, men det är ingen fara, plantor är förlåtande. Ibland växer rötterna i de ”öppna” drivhus så att de blir alldeles ihoptrasslade och man måste skaka bort nästan all jord från plantorna för att kunna separera dem för omplantering. Det går oftast bra även om de i början ser lite vissna ut, de brukar rätta upp sig snart.

Använder man den andra varianten av drivhus som är uppdelade i pyttesmå ”krukor” så slipper man problemet med ihoptrasslade rötter. Däremot är det kanske lite svårare att ta ut plantorna från en sådan här modell av drivhus. Det kan hjälpa att lägga drivhuset på sidan och trycka jordklumpen ut genom hålet i botten med skaftet på en sked, först från ena sidan och sedan från den andra. 

omplanterad gurka innan utplantering till billigt tunnelväxthus

Gurkorna har lite känsligare rötter, var därför lite försiktigare med de. Försök också att plantera om gurkplantor på samma djup som de tidigare växte.

Plantorna tar mycket plats efter omplantering. Kaffemuggarna tog slut så vi använder avklippta mjölkpaket och vad än vi har 🙂

Och igen – kom ihåg att hela tiden markera de nya krukorna med vilken sort som växer i.

Tillbaka till Odlingsbloggen.
Varukorg