2019/05/19 Idag ska vi plantera ut våra tomater!

Utplantering 2019

Egna plantor fon rotsystem eget växthus

Vilka fina rötter! Så trevligt att slutligen plantera ut plantorna.

Nu vill vi inte vänta mer med utplanteringen – plantorna har vuxit tillräckligt och har börjat blomma. Vi vill dessutom ha vårt matsalsbord tillbaka :). 

Vi börjar med att planera – hur många plantor av varje sort vill vi plantera, på vilka platser, i vilken ordning? Vi ritar en karta med de olika grönsakerna och sorterna som vi sedan hänger i växthuset. Ett exempel på en sådan karta ser ni här bredvid.

Plantering växthus

Sedan gräver vi gropar och vattnar ordentligt i dem. Medan vatten sjunker ner bär vi in plantorna. Vi lägger plantorna av olika sorter vid groparna enligt vår ”karta” så det inte blir något misstag med planteringsplatser. 

Vi planterar tomatplantorna djupare än de växte i krukorna (kanske även 20-30 cm djupare). Vad gäller gurkorna måste man vara försiktig, de har känsliga rötter och vill bli planterade på samma djup som de växte i krukorna.

 

Hur många plantor ska man ha i ett växthus? Så här planterar vi:

Vi har modell A6 som är 6 meter långt och tre meter brett. Vi planterar våra plantor i två rader på varsin sida av mittgången. I de yttre raderna planterar vi åtta plantor (helst lågväxande, till exempel paprika och zucchini) och i raderna närmast mittgången planterar vi sju högväxande tomatsorter eller gurkor. 

Totalt blir det 30 plantor per växthus (modell A6): fyra paprikor, två zucchiniplantor, åtta gurkplantor och 16 tomatplantor.

Vi har samlat på oss massor av äggskal som vi krossade till små bitar (det går lätt att krossa äggskal när de har torkat ordentligt). Vi lägger lite äggskal i varje grop där vi ska plantera tomatplantor för att motverka kalciumbrist och pistillröta.

Vattna i växthuset efter utplantering

Sedan sätter vi plantor i gropar och fyller med jord. Enkelt och så otroligt skönt. Det är svårt att beskriva med ord tillfredsställelsen av både att göra det med egna händer, känna jorden men också sedan att se direkt effekterna!

Vi vattnar också när plantorna är utplanterade. Detta älskar barnen! Man måste vara med och hjälpa dem att vattna, annars blir det några favoritplantor som få mycket vatten och andra inget 🙂

Nu är alla tomaterna på plats. Några ser rätt hängiga ut, men de rätar säkert upp sig snart. Tomma platser väntar på paprikor, gurkor och zucchini, men de planterar vi ut någon annan dag.

Tillbaka till Odlingsbloggen.
Varukorg