2018/06/06 Så tjuvar vi

Tjuvning 2018

Som sagt, de flesta tomatsorterna förutom t.ex. busktomater, måste man tjuva. Varför?

Tomatplantorna släpper extra skott i ”armväcken” mellan nya blad och huvudskott, det är de som kallas för tjuvskott och de ska tas bort annars blir plantan för ”grenig” och satsar mindre på utveckling av tomater. Ibland är det svårt att se vilka som är de extra skotten och vilket som är huvudskottet – då är det bättre att vänta någon dag, det blir snabbt tydligare.

Om tjuvskott är små kan man ta bort de med händerna genom att försiktigt bryta av dem. Blir de större är det bättre att skära bort med kniv. Det är bra att tänka på att ha rena händer/verktyg. Ska du tjuva så gräv inte samtidigt i jorden och om du använder kniv så är det bra om den är ren. Då minskar risken för infektioner och problem.

Hur ofta måste man tjuva? Det bästa är nog att göra det en gång per vecka.

Men ibland missar man tjuvskott som växer på sig rejält, vi brukar ta bort dessa ändå. Om man inte har varit i växthuset på ett tag så blir det några nivåer av tjuvskott att ta bort, bra att det går fort! Man kan bli irriterad på tjuvskott men för det mesta är det fantastiskt att ge sig tid att tjuva, man jobbar med sina egna händer, man ser resultat direkt och man vårdar plantorna – med andra ord en mycket terapeutisk aktivitet.

 

Tyvärr så är visa plantor väldigt envisa med att skapa tjuvskott, speciellt vid plantans ”fot”.

Det är inget annat att göra än att tjuva om och om igen..

Så binder vi våra tomater i växthuset

Så här binder vi våra tomatplantor till stödpinnar. 

När plantan växer så flyttar vi snöre högre och högre upp, nere kan ni se exempel på hur vi flyttar snöre uppåt – på vänster sida innan och på höger sida efteråt.

När planta når toppen av stödpinne så binder vi den vidare till växthusets konstruktionen, bilden på detta kommer senare under säsongen :). Med andra ord binder vi bara toppar av våra plantor till växthusets konstruktionen, medan den största vikten ”vilar” på stödpinnar.

På samma sätt binder vi våra gurkplantor.

OBS! Viktigt att tänka på stödpinnars höjd, det ska vara minst 15 cm avstånd till folie så att den inte skadas!

Tillbaka till Odlingsbloggen.
Varukorg