2020/03/14 Dags att förodla!

Förodling 2020

Barnen älskar att förodla! De hjälper gärna till. Förodling av egna tomatplantor (och andra grönsaker också) är enkelt och roligt, men det finns en baksida. Snart står det plantor överallt i huset 🙂 

Vill du så kan du gärna följa hur vi förodlar. Inga förkunskaper krävs 🙂

Först sådde vi paprikafrö. Det gör vi i början av mars. Som ni ser förodlar vi på det enklaste sättet. Vi använder enkla drivhus i plast med genomskinligt lock. Tidigare använde vi återvunna behållare efter till exempel vindruvor – deras undersida funkar jättebra som genomskinligt lock.

Det är bara att fylla drivhuset med jord till ca 3/4 av höjden, trycka till jorden försiktigt och vattna. Sedan kan man göra små nedsänkningar i jorden och lägga ett frö i varje och täcka med jord. Olika frön ska sås på olika djup. Just paprikafrö vill ligga på knappt 1 cm djup. I år testar vi en ny sort som heter Korosco. 

Sedan måste man hålla fuktigt och vädra och vattna lite då och då.

I andra halvan av mars sår vi tomatfrö. Våra favoritsorter är Stupice och Brandywine. Tomatfrö vill ligga på knappt 1 cm djup. Man sår 7-8 veckor innan utplantering.

Hur många frö ska man så? I år vill vi ha ca 32 tomatplantor (för att plantera i två växthus av modell A6), därför sår vi ca 45 frön. Man vill ha några plantor extra, en olycka händer så lätt, speciellt om man ha tre små barn.

Hur många plantor ska man ha i ett växthus? Så här planterar vi:

Vi planterar våra plantor i två rader på varsin sida om mittgången. I de yttre raderna planterar vi åtta plantor och i raderna närmast mittgången planterar vi sju plantor, totalt blir det 30 plantor per växthus (modell A6). Förutom tomater vill vi ha ca fyra paprikor, två zucchinni och åtta gurkplantor, därför behöver vi 16 tomatplantor per växthus.

Någon vecka, eller tio dagar efter tomatfrö är det dags för förodling av gurka. 

Gurkfrö är lite större än paprika- eller tomatfrö, man planterar dem lite djupare på ungefär 1-2 cm djup. Man förodlar gurka 4-5 veckor innan utplantering i växthus.

Snart blir det dags att förodla även pumpa och zucchini.

Det här är helt nytt för oss. Vi ville hittills odla so enkelt som möjligt, vi ville vissa oss och andra att det går även om man inte ha speciell utrustning. Men nu vill vi testa hur kommer våra plantor se ut om vi ge de extra belysning.

Vi får se hur det bli. Spännande!

Tillbaka till Odlingsbloggen.
Varukorg